joi, 13 mai 2010

Kiwi (Actinidia chinensis)

Descriere. În pădurile din care este originară, planta care face kiwi (Actinidia chinesis) poate fi descrisă ca un arbust cu viţe lungi, viguroase şi lemnoase, asemănătoare lianelor, cu aspect de arbust căţărător. Adesea un astfel de arbust acoperă o zonă de 3-4,5 m lăţime, 5-7 m lungime şi 2,7-3,6 m înălţime. De aceea, atunci când este cultivată, planta are nevoie absolută de un spalier. În câmp, planta se cultivă pe araci înalţi de 1,7-2 m, legaţi între ei cu sârmă.

Conform unor studii recente, kiwi este fructul cu cele mai multe substanţe nutritive din categoria fructelor importante; de exemplu, kiwi conţine mai multă vitamina C decât o portocală.

Ingrediente bioactive. Seminţele de kiwi sunt cele care încorporează toţi nutrienţii - proteine, minerale, fier, calciu, vitamina E, B6, C, acid folic, magneziu, crom, potasiu, luteină (o substanţă care este apreciată pentru eficacitatea ei în reducerea riscului de apariţie a cancerului, a bolilor de inimă şi în prevenirea cataractei), cupru, (un mineral cu rol vital în procesul de creştere a copiilor pentru că ajută la întărirea oaselor, la dezvoltarea creierului şi la construirea sistemului imunitar).

Acţiune. Kiwi reprezintă un puternic antioxidant, întăritor al sistemului imunitar cu mare eficacitate împotriva efectelor îmbătrânirii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu