duminică, 2 mai 2010

Cimbrul (thymus vulgaris)

Cimbrul (thymus vulgaris)



Descriere: Cunoscut şi sub denumirile de cimbrişor de grădină, cimbrişor grecesc, cimbru adevărat, lămâioară, ori iarba cucului, cimbrul (Thymus vulgaris) este o mirodenie înrudită cu cimbrişorul şi cu cimbrul de câmp (Thymus serpyllum). În unele ţări, precum Spania, Franţa, Italia, Portugalia, Maroc sau în Siberia, el creşte spontan, în sălbăticie, la altitudini mari, în vreme ce în altele cimbrul este cultivat.

România se numară printre puţinele ţări europene care cultivă această plantă. Mărturiile antice, din vremea civilizaţiilor greacă şi romană, aparţinând lui Theofrastus, Dioscoride sau lui Apicius Caelius, descriu multe rafinamente culinare din care nu lipseşte cimbrul.

El este recomandat cu multă atenţie, dând de înţeles faptul că erau cunoscute nu numai virtuţiile sale culinare, ci şi cele medicinale.

Ingrediente bioactive: Specialiştii farmacologi au identificat în conţinutul cimbrului uleiuri volatile, precum carvol, ulei eteric cu cymol, timol şi mucilagii, substanţe ce ajută împotriva infecţiilor, cât şi peste 10% tanin.

Acţiune: Uleiul foarte concentrat de cimbrişor este un remediu puternic contra reumatismului, este dezinfectant, antibacterian, antibiotic, antiseptic, cicatrizant, tonic. Energizează, stimulează, revigorează, purifică, încălzeşte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu