duminică, 2 mai 2010

Chimenul (Carum carvi)

Chimenul (Carum carvi)


Descriere: Chimionul este o plantă bianuală erbacee, din familia Umbelliferae, înaltă până la 100 cm, având o tulpină brăzdată, ramificată şi acoperită cu frunze rare şi adânc divizate. Florile sunt în număr de 10-13 şi sunt grupate în umbreluţe.

Înflorirea durează din mai până în iulie.

Fructul este o diachenă de formă oval-alungită, de culoare cenuşie- brună. Chimionul are un miros caracteristic, puternic aromat, gustul său fiind înţepător, amărui.

În tradiţia populară decoctul şi ceaiul din seminţe de chimen se dădea copiilor mici pentru spălat pe cap, iar fetele din unele sate se spălau cu zeama de chimen călduţa pentru a avea tenul curat.

Ingrediente bioactive: În fructele de chimen s-au pus în evidenţă macro şi microelemente ca K, Na, Ca, Mg, Pb, Fe, Ni, Co, Cr, Mo, Cs, Ti. Pe langă acestea se mai găseşte ulei gras în jur de 18%, proteine 22%, cantităţi mici de aminoacizi liberi, printre care şi un sulfoxid de metionină, raşini, puţine taninuri precum şi cumarine, ca herniarină, scopoletină, umbeliferonă. Principul activ este uleiul volatil, cu un conţinut ce variază în funcţie de diferiţi factori între 2,70 si 6,50% şi ai cărui componenţi principali sunt d-carvona, circa 60%, şi limonenul, circa 40%.

Acţiune: Aromatizanta, calmanta si relaxanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu