joi, 13 mai 2010

Ienupărul (juniperus communis)

Descriere: Ienupărul este un arbust înalt de 1-2 m, ce creşte în regiunile muntoase, izolat sau în parcuri. Frunzele sunt liniare, ascuţite la vârf, înţepătoare, lungi de 1-1,5 cm şi late 1-2 mm. Ele sunt aşezate câte trei la un loc, formând verticile. Privite pe faţa exterioară au forma unui jgheab, cu o dungă albicioasă în lungime.

Florile sunt dioice şi au aspectul unor muguri de culoare verzuie, formati din 3 solzi inferiori şi 3 superiori. Fiecare din solzii superiori au la partea inferioară 1-3 ovule, care după fecundare se vor transforma în seminţe. Înfloreşte în lunile aprilie-mai.

Ingrediente bioactive: Câteva componente ale uleiului de ienupăr ar fi: a-pinene, camphene, b-pinene, sabinene, myrcene, a-phellandrene, a-terpinene, y-terpinene, cineole, b-phellandrene, p-cymene, terpinenol, bornyl acetate, camphor, linalool, linalyl acetate, borneol şi nerol.

Acţiune: Uleiul volatil de ienupăr este considerat un remediu terapeutic aproape universal. Are un efect purificator, antiseptic şi foarte puternic dezinfectant, fiind folosit încă din antichitate pentru purificarea aerului din încăperi. Deoarece stimulează circulaţia şi purifică sângele, este recomandat atât în masajul terapeutic, cât şi în cel erotic.

În cosmetică, din uleiul de ienupăr se obţine o apă aromatică foarte bună pentru tonifierea şi curaţarea pielii, fiind indicat pentru tenul gras precum şi în cazurile de acnee.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu