joi, 13 mai 2010

Hameiul (humulus lupulus)

Descriere: Hameiul este o plantă perenă, volubilă, cu tulpină lungă de 3-6 cm, aspră la pipăit din cauza perilor în formă de carlige. Frunzele sunt opuse, aspre, fiecare fiind formată din 3-5 lobi, dinţaţi pe margini, asemanatoare cu frunzele viţei de vie. Are două feluri de flori: femeieşti şi bărbăteşti, aşezate pe tulpini diferite (planta dioica). Florile bărbăteşti sunt mici, de culoare galben-verzuie, dispuse în ciorchine. Florile femeieşti sunt formate din numeroase frunzuliţe verzi (bractee), aşezate mai multe la un loc, imbricate, în jurul unui ax central, formând un con. Înfloreşte în lunile iulie-august. Creşte pe lângă garduri, prin lunci, la marginea pădurilor. De asemenea se şi cultivă în lunile aprilie-mai.

Ingrediente bioactive: Conurile conţin ulei eteric (0,4 – 2,5 %) format din hidrocarburi monoterpenice ca miricen, a-pinen, b-pinen, hidrocarburi sesquiterpenice ca a-humulen, b-humulen, alcooli monoterpenici (borneol), răşini, substanţe de natură flavonică, lipide. Florile conţin aminoacizi liberi, poliglucide, flavonide etc.

Acţiune: Conurile de hamei au acţiune antibacteriană, sedativă, anafrodisiacă antiseptică. Se utilizează sub formă de infuzie, extract, decoct la tratarea plăgilor atone, pentru tratarea tenului gras şi acneic, pentru stimularea creşterii părului, sporeste fermitatea pielii, în special a celei de la nivelul pieptului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu