joi, 13 mai 2010

Jojoba (Buxus chinensis)

Descriere. Aztecii foloseau semintele de jojoba pentru mâncare şi uleiul extras din seminţe pentru uz cosmetic şi pentru tratarea rănilor. Jojoba a primit însă denumirea ştiinţifică de Buxus chinensis dintr-o eroare. Botanistul Link, în călătoria sa în jurul lumii, colecta seminţe şi plante pe care le punea într-un catalog cu o descriere aferentă. Aflat în China, din greşeală a încurcat seminţele de jojoba cu alte seminţe, de aici denumirea de “chinensis”. De fapt jojoba nu e originară din China aşa cum sugerează denumirea sa ştiinţifică.

Ingrediente bioactive. Uleiul extras din fructele de jojoba conţine numeroşi acizi graşi (palmitic, palmitoleic, oleic, gadoleic, erucic, nervonic), dar şi săruri minerale.

Actiune. Ulei de jojoba – se potriveste perfect pielii sensibile a copilului. Creaza la suprafata ei un strat protector, înmoaie pielea, previne deshidratarea. Ceara obtinuta este folosita de localnici pentru a înmuia pielea. Ca si compozitie, ceara de jojoba este apropiata de lipidele epidermei noastre, ceea ce o face sa fie un agent cosmetic de neînlocuit: optimizeaza metabolismul lipidic, reface functiile de protectie ale pielii, o înmoaie, combate oboseala si iritatiile. Are actiune antiiritanta, granulele de jojoba îndeparteaza murdaria si celulele moarte ale tesutului cornos al epidermei pe cale mecanica, combat comedoanele si uniformizeaza suprafata pielii. Produsele cosmetice conţin ulei de jojoba pentru că acesta reduce secreţia de sebum, penetrează rapid în piele şi de aceea nu este potrivit pentru produsele de masaj, în schimb hraneşte epiderma. Este utilizat în tratamentul psoriazisului, eczemelor, dermatitelor. Ajută la tratamentul acneei şi controlează secreţia de sebum la nivelul pielii şi scalpului.


Un comentariu: