duminică, 2 mai 2010

Coada Calului (equisetum arvense)

Coada Calului (equisetum arvense)


Descriere: Este o plantă perenă, erbacee, lipsită de frunze, cu două feluri de tulpini. Primăvara se dezvoltă tulpinile simple, brune, fertile (poartă în varf spice cu spori), înalte de 40 cm. Îndată după fructificare, aceste tulpini fertile putrezesc şi în locul lor apar tulpini sterile de 60 cm, mai subţiri, verzi, mult ramificate, având ramurile laterale dispuse în verticile. Tulpinile sterile apar la începutul verii, în jurul nodurilor, având frunzuliţe solzoase, brune, în forma de guleraş şi nişte rămurele aciculare (ca frunzele de pin). Aceste rămurele sunt mai lungi la baza tulpinii şi mai scurte spre vârful ei, dar nu sunt mai lungi decât distanţa dintre noduri, ceea ce face planta în întregime să aibă înfăţişarea unui con. În pământ, are un rizom ce creşte oblic, purtând la noduri rădăcini subţiri, precum nişte tubercule.

Ingrediente bioactive: În scopuri medicale de la coada calului se utilizează tulpina sub formă de pulbere, decoct, extract hidroalcoolic. Planta are un conţinut mult siliciu, dar si de 3 până la 16% acid salicilic, care o face atât de preţioasă.


Actiune: Se foloseşte cu succes pentru curăţarea rinichilor, spasmofilie, demineralizare, reumatism, ulcer stomacal. Prin conţinutul de minerale contribuie la completarea necesarului de săruri al organismului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu