miercuri, 5 mai 2010

Crinul (lilium candidum)

Crinul (lilium candidum)


Descriere: Membru al familiei Liliacee, crinul are nenumărate varietăţi, majoritatea provenind din China şi Japonia. Crinul alb este cel mai cunoscut dintre toate varietăţile. El creşte până la 150 cm şi are 12-20 de flori parfumate, care apar în luna iunie. Crinul imperial înfloreste tot în iunie, dar este o varietate care necesită cultivarea în zone mai calde. Floarea seamană cu o trompetă de culoare violet pal pe partea exterioară. Crinul portocaliu are câte 5-8 flori pe o tulpină. Culoarea lui variază de la galben până la roşu punctat cu negru.

În antichitate, crinul îşi împărţea celebritatea cu trandafirul. Pentru romani şi greci crinul simboliza puritatea şi speranţa, motiv pentru care era oferit adesea templului zeiţei frumuseţii.

Ingrediente bioactive: Uleiul esenţial extras din flori, este bogat în vanilina (aproximativ 2,5%), p-cresol, linalol, terpinol dar şi acid acetic, benzoic, palmitic, propionic. De asemenea, florile conţin flavonoizi.

Acţiune: Uleiul de crin este folosit în cosmetică în tratarea cuperozei, are proprietăţi hidratante şi emoliente, în special pentru pielea iritată, uscată şi sensibilă, îmbunătăţind flexibilitatea acesteia. Uleiul esenţial de crin este folosit în industria parfumeriei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu