duminică, 10 octombrie 2010

Boli estetice ale parului

Estetice:

- dezhidratarea poate aparea atunci cand nici din exterior dar nici din interior firul de par nu primeste aportul necesar de elemente nutritive si fortifiante si mai ales cand este supus actiunilor chimice a agentilor se uscare, modelare si styling. Acestea distrug pelicula protectoare de la suprafaţa pielii capului fiind reprezentata de sebumuml normal secretat de glandele sebacee. Această peliculă previne deshidratarea atât a pielii capului, cât şi a părului. Cea mai bună soluţie pentru refacerea peliculei protectoare a părului este uleiul de măsline care reda strălucirea şi volumul părului uscat. Dezhidratarea poate aparea si la nivelul parului gras prin pierderea in exces a apei ducand astfel si la ruperea legaturilor intre placile de cheratina.

- lipsa volumului apare la parul fin, subtire si moale ce prezinta o bariera protectoare de solzi cheratinosi lisa. Pentru a obtine volum trebuie masat scalpul la radacina firelor de par cu scopul stimularii muschilor erectori iar apoi pentru a crea o retea electrostatica fina ce da forma parului. Produsele enzimatice tonifca scalpul si incarca electrostatic firele de par.

- lipsa starlucirii (par tern) apare in urma dezhidratarii. Indiferent daca e vorba despre par tern uscat sau gras, lipsa apei la nivelul scalpului confera posibilitatea sebumului sa ia locul stralucirii naturale a parului sau din contra, secretia lui in cantitati infinit mici fata de cerinte dau un aspect casant, sarmos.

- degradarea apare in urma neuniformizarii placilor de keratina la nivelul firului de par, datorate, in cele mai multe cazuri, factorilor externi din mediu (radiatii solare, poluare, praf si clor) dar si a actiunii agentilor chimici ce aplatizeaza cuticulele. Parul degradat este lipsit de vitalitate si luciu, se electrizeaza de perie si se rupe.

- electrostatica reprezinta incarcarea excesiva a firelor de par cu acelasi fel de energie in urma utilizarii produselor de intretinere pe baza enzimatica.

- varfurile despicate apar atunci cand dispare protectia oferita de cuticula prin ruperea legaturile placilor de cheratina, eliberand filamentele lungi ale cortexului (stratul de mijloc al parului), care reprezinta machiajul parului (acestea dau forma). Acest fenomen intervine mai rar atunci cand nu se foloseste uscatorul de par, cand este hidratat si hranit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu