duminică, 10 octombrie 2010

Boli dermatologice ale parului

Dermatologice:

- Parul gras este cel ce prezinta la exterior o cantitate mare de sebum intr-un timp scurt (una doua zile distanta fata de momentul spalarii). Pe fond nervos sau prin actiunea chimica a cosmeticelor, gladele sebacee secreta sebum in exces, care, nemaiputand fi absorbit de firele de par si scalp se evidentiaza pe toata lungimea firelor, dand un aspect lucios, imbacsit si tern.

- Parul devine uscat atunci cand stratul superior protector (cuticula) incepe sa se deterioreze, cauzand distrugerea treptata a structurii interne liniare a cortexului. Pentru ca invelisul extern s-a deteriorat, acest tip de par este usor de recunoscut prin lipsa stralucirii, a volumului si electrizare, devinind casant, dur, tern, rebel deoarece fibrei capilare ii lipseste rezistenta. Cauzele care pot duce la uscarea părului sunt diverse: un organism deshidratat, vopsiri repetate, expunerea îndelungată la soare, folosirea excesivă de produse pentru hairstyling sau utilizarea uscătorului, a ondulatorului sau plăcii pentru întins părul

- Firul de par subtire prezinta bariera de placi din cheratina deteriarata, in aceste conditii chiar si o simpla spalare poate agresa fibra capilar. Acest tip de par poate fi o consecinta a unor schimbari majore din viata: o sarcina, menopauza sau alte modificari hormonale. De asemenea, aceasta problema se poate intensifica datorita modificarii drastice a stilului de viata sau a regimului alimentar si a actiunii produselor cosmetice. Moale, fara volum si imposibil de aranjat, parul subtire se deterioreaza foarte repede si sub actiunea aparatelor de aranjat (placa, foehnul)

- Caderea parului reprezinta pierderea in numar mare a firelor de par sub influenta diversilor facori care pot fi de origine interna (imbatranirea, sarcina, fibroza – procedul prin care zona de crestere din jurul foliculului pilos isi inceteaza activitatea, dereglari hormonale – aceste probleme apar mai ales la menopauza cand organizmul secreta mai mult testosteron si imita organismul mascului, sters, genetic) sau de origine externa ( temperaturile scazute sau cele crescute, actiunea aparatelor de ajanjat parul, cosmetice). Bulbul sau radacina firului de par este hranita si irigata cu sange care transporta oxigen si substante nutritive esentiale pentru cresterea firului de par. In general caderea parului esete insotita de o rigiditate a tesuturilor care inconjoara radacina. Comprimata, radacina se ancoreaza mai putin bine de derm si este incetul cu incetul privata de elementele sale constitutive.

- Alopecia reprezinta caderea temporara a parului iar calvitia reprezinta caderea definitiva a parului – chelie.

- Matreata reprezinta descuamarea pielii scalpului care este observata sub forma de “fulgi” pe par, gat si umeri. Este cauzata de o forma de o afectiune a pielii, numita eczema, care determina descuamarea excesiva a celulelor normale ale scalpului. La aceasta mai contribuie si insuficienta irigare cu singe a pielii capului precum si lipsa vitaminei B6. Modificarile in statusul hormonal si trecerea de la un anotimp la altul agraveaza aceasta suferinta. Simptomele obisnuite sunt "fulgi" albi, uleiosi sau uscati care pot fi observati in par, pe umeri uneori chiar prurit la nivelul scalpului. Scalpul poate fi fie excesiv de uscat, fie excesiv de gras, de aici rezultand doua tipuri de matreata: uscata si seboreica.

- Iritatii la nivelul scalpului apar in urma dezvoltarii unor micoze sau in urma sensibilizarii prin utilizarea incorecta a produselor cosmetice. Cel mai adesea sebumul format pe firul de par duce la aparitia ciupercilor care produc iritatii la nivelul scalpului. Neingrijirea adecvata favorizeaza aparitia matretii, a cojilor de pe scalp, dar si a zonelor rosiatice.

- Psoriazis cauza nu este cunoscutã, dar se crede cã este nevoie de un factor declansator pentru aparitia psoriazisului. Factorii declansatori posibili includ stress-ul emotional, anumite medicamente, traumatismele cutanate, expunerea la soare, modificãri hormonale, infectii sistemice si modificãrile climatice. Predispozitia geneticã este un factor important. Simptome: se prezinta sub forma de eczeme de culoare roºie, acoperite cu scuame arginti - adesea numite plãci - care pot fi însotite de senzatia de mâncãrime si arsurã. Descuamarea apare mai ales la marginea pielii pãroase. Crustele sunt groase si apar ca niste pete. Desi odatã cu îndepãrtarea crustelor se pot pierde si firele de pãr, acestea în mod normal, cresc la loc la fel de groase ca la început.

- Dermatite seboreice poate fi tradusa simplu ca o inflamatie a pielii, insa aceasta afectiune este caracterizata printr-o multitudine de simptome precum: piele uscata, hiperemie (piele rosie), prurit (mancarime), cruste si alte leziuni exfoliative, papule (leziuni hiperemice, reliefate), vezicule (leziuni cu continut lichidian). Hipersecretia glandelor sebacee favorizeaza iritarea pielii capului, ingrasa si incarca de impuritati parul.

Factorii de risc ce pot contribui la aparitia dermatitei seboreice sunt: secretia seboreica în exces, stresul, spalarea rara cu sampon sau folosirea unor sampoane prea agresive care stimuleaza secretia sebacee, boli de piele asociate acneea si psoriazis, obezitatea, boala Parkinson, folosirea de lotiuni care usuca pielea si care au în compozitie alcool, lipsa de odihna.

Un comentariu: