duminică, 2 mai 2010

Coacăze (ribes nigrum)

Coacăze (ribes nigrum)


Descriere: Coacăzul negru este o tufă, un arbust, care creşte spontan la margini de pădure, acolo unde are suficientă lumină. El este cultivat şi în grădini având locul lui privilegiat în preajma gardurilor, unde alcătuieşte asociaţii dense, ca un fel de hotar natural. Are fructele mici, negre şi parfumate, dar gustul lor nu este prea îmbietor. În schimb, calităţile sale terapeutice îl fac o minune a naturii. El detoxifiaza organismul, reglează activităţile hormonale, elimină anemia, stimulează creşterea şi consolidarea oaselor, ajută la regenerarea organismului şi prelungeste viaţa. În medicina popoarelor nordice şi baltice, acest fruct, care se coace în semiumbra pădurilor şi a poienilor, este considerat un adevărat panaceu. Mirosul său puternic, culoarea închisă a sucului său şi vitalitatea sa extraordinară i-au inspirat pe primii vindecători populari, care au considerat această plantă drept magică.

Ingrediente bioactive: contiene tannini, acido chinico, pectina, pigmenti antocianici, che migliorano il microcircolo, la quercetina, la isoquercetina, acido ascorbico, flavonoidi, iperoside, astragoloside, rhamnoglucoside, e glucidi e kaempferolo, quercitina, prodelfinidoli, ricco di vitamina C, acido ascorbico, acidi organici, mucillagini, pectine, zuccheri.

Acţiune: Starea de usturime şi iritatie locală va disparea rapid, ţesuturile refăcându-se într-un ritm mult accelerat. Înţepături de viespe, albină, tauni etc. - se freacă imediat locul afectat cu câteva fructe de coacăz negru. Senzaţia de durere sau mâncărime, precum şi tumefierea, dispar repede.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu