duminică, 10 octombrie 2010

Firul de par


Parti componente si functii ale partilor componente:

- Epiderma este situata la suprafata scalpului cu rol de protejare dar si de absortie a hranei necesare cresterii si hidratarii parului.

- Dermul la nivelul caruia se gasesc vasele sangvine ce asigura aportul de vitamine, proteine si minerale firelor de par, fortifiindu-le.

- Foliculul pilos este inserat la nivelul dermei, fiind partea vie a firului de par (radacina) datorita papilei ce ajuta la hranire prin fluxul sangvin dar si la crestere. Celulele de la baza foliculului pilos se divid continuu si se diferentiaza, migrand spre exterior in coloane si formand straturile firului de par care, de la exterior spre interior sunt:

- Medula la nivelul careia incep sa se formeze primele cuticule fine de cheratina

- Cortexul format din celule dine cheratinizate

- Cuticula cu infasurata in placi de cheratina (contin celule turtie) bine definite, cu rol de protejare

- Firul de par incepe de la nivelul glandei sebacee fiind desemnant ca portiunea libera sau tija, parte inerta ce nu inmagazineaza in ea “seva”.Este format dintr-o masa mai mult sau mai putin omogena de celule keratinizate, moarte (incepand cu acest nivel cheratina se pastreaza insa nu se mai formeaza).

- Placile de cheratina sunt constituite dintr-o proteina numita keratina, foarte rezistenta, insolubila in apa, solutii saline si inerta la diferiti agenti chimici dar si enzimatici.

- Glanda sebacee secreta sebum cu rolde protejare a firului de par dar si de hidratarea atunci cand exista in cantitati normale.

- Muschiul erector are rol de a ridica firul de par pentru ai da o anumita forma. Cu cat se efectueaza masaj mai des si mai activ cu atat parul va avea o forma mai bine definita. (ex.:Cand ne este frig muschii se contracta si parul se ridica).

Cresterea firului de par reprezinta un proces ciclic, in care fazele de activitate alterneaza cu fazele de repaus. De asemenea, nu toti foliculii pilosi se gasesc concomitent in aceeasi faza, cresterea parului fiind asincrona; intr-o regiune gasim foliculi in perioada de crestere si foliculi in perioada de repaus. Evolutia parului cunoaste 3 faze: crestere, repaus si cadere.

- Faza de crestere (anagena) este perioada de dezvoltare rapida ce dureaza la om intre 2-6 ani;

- Faza repaus (catagena) perioada cu activitate piloformatoare mai redusa si inceputul perioadei de repaus ce dureaza 2-3 saptamani;

- Faza de cadere (telogena) in care repausul este complet si se ajunge pana la eliminarea firelor de par moarte, durand 3-4 luni. In toata aceasta perioada 85% din foliculii pilosi sunt in faza de crestere in timp ce numai 14% traverseaza faza de repaus si doar 1% in faza de cadere;

Viteza de crestere a parului este de 0,1 – 0,4 mm/zi, fiind mai mare la femei decat la barbati, la tineri decat la varstnici si mai accentuata in perioada martie-octombrie. Pilogeneza este influentata de o serie de factori interni si externi. Factorii interni sunt: vascularizatia foliculului pilos, sistemul nervos central si glandele endocrine (hipofiza, suprarenalele, testiculul si ovarul, tiroida). Factorii externi sunt alimentari, fizici si chimici. Viteza de crestere a parului se stabileste la nivelul radacinii iar taierea parului si a varfurilor nu are niciun efect asupra ritmului sau de crestere.

Culoarea parului este determinata de distributia melanosomilor, sintetizati de melanocitele bulbului pilos, printre celulele acestuia, celule care vor intra in structura tecii firului de par. Incaruntirea parului este rezultatul descresterii numarului de melanocite, care vor produce mai putini melanosomi. Fiecare fir de par creste independent fara a afecta celelalte tije piloase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu